Składniki

Ryba: 1 duża makrela około 0,7 kg, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2 szklanki soli, 1 białko jaja

Sos: 2 papryczki chili, 1 korzeń kolendry, 1 zielona papryka, 2 ząbki czosnku, ¼ łyżeczki soli, 1/3 szklanki soku z limonki + starta skórka z 1 limonki, ¼ szklanki sosu rybnego, 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Papryki zgrillować i obrać. Czosnek, kolendrę, paprykę posiekać i dodać sól. Całość zblendować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Rybę umyć i osuszyć, przebić źdźbłem trawy cytrynowej. Białko rozbić widelcem i pokryć nim rybę. Całość pokryć solą morską. Grillować 20 minut, po tym czasie ściągnąć solną skorupę. Podawać z sosem.